CSY - Correlatie Stambomen en Y-DNA

Onderzoek

Mensen zijn van nature erg nieuwsgierig naar hun verleden en hun afkomst. Het is dan ook niet verwonderlijk dat heel wat mensen zich bezig houden met het reconstrueren van hun stamboom. Zo proberen ze een antwoord te krijgen op de vraag wie hun voorvaderen waren, waar ze vandaan komen en wat de precieze geschiedenis is van hun familiestamboom. Deze nieuwsgierigheid is universeel en wordt dan ook bestudeerd vanuit verschillende invalshoeken. Zo zijn er al vele archeologische, paleontologische, historische en linguïstische studies bezig met genealogie of stamboomkunde. 

Sinds enkele jaren heeft de genealogie ook de aandacht gekregen van de moleculaire biologie om aan de hand van ons DNA de genetica achter de genealogie te bestuderen. Het Y-chromosomaal DNA (Y-DNA) is een klein deeltje in het mannelijk DNA en wordt net als de familienaam grotendeels voor generaties lang onveranderd doorgegeven van vader op zoon. 

Doorheen de generaties kunnen er soms spontane veranderingen (of mutaties) in het Y-DNA ontstaan. Deze mutaties maken het mogelijk om aan verwantschapsonderzoek te doen. Zo kan men op basis van snelle mutaties (Y-STRs of 'Short Tandem Repeats') familiale lijnen of haplotypes identificeren. Waardoor we heel snel kunnen achterhalen of twee mannen verwant zijn of niet. Aan de hand van heel trage mutaties (Y-SNPs of 'Single Nucleotide Polymorfisms') kunnen we langs de andere kant evolutionaire lijnen of haplogroepen opstellen. Deze evolutionaire mutaties brengen ons 300.000 jaar terug in de tijd naar onze eerste voorouder 'Y-adam'. Op deze manier hebben onderzoekers kunnen achterhalen hoe de mens uit Afrika gemigreerd is om de rest van de wereld te gaan verkennen.