Doe mee aan het 'My COR* family' - project !

Uw naamgenoot uit dezelfde regio, zou dat een ver familielid kunnen zijn? Misschien.
→ We zoeken het graag voor jullie uit in volgend wetenschappelijk onderzoek:

Dit project ging op 1 oktober 2021 van start, 


"My COR family"?

Mensen zijn altijd erg nieuwsgierig geweest naar hun verleden, voorouders en afkomst. Zowel leken als wetenschappers investeren veel tijd in het reconstrueren van hun stamboom (genealogie) om familiegeschiedenis te onthullen of patronen te bestuderen. Helaas zijn archieven vaak beperkt (gebrek aan documenten, privacywetgeving) en kunnen gerechtelijke verwantschappen onjuist zijn door verborgen onderbrekingen in de familiale lijn. 

Dit kan worden verholpen door het analyseren van het mannelijke Y-chromosomaal DNA (Y-DNA). Terwijl de genetische gelijkenis van onze DNA-code per generatie vervaagt als gevolg van recombinatie, wordt 95% van het Y-DNA behoorlijk intact overgedragen van vader op zoon. Op deze manier dient Y-DNA als een krachtig hulpmiddel voor genetisch-genealogisch onderzoek, en biedt het een sterke link tussen genetische kenmerken en een familiestamboom.

Aan de KU Leuven hebben historici, demografen en sociologen een historisch-demografische databank opgesteld, namelijk de 'COR* databank'. Deze databank bevat alle informatie van 1846 tot 1920 die in bevolkingsregisters te vinden is voor mensen waarvan de familienaam begint met de letters 'COR' en 'KOR', zoals Cornelis, Corluy of Kortens (bekijk hier de lijst van familienamen). Deze COR* databank omvat geboortedata, informatie over huwelijken, migraties, aantal kinderen, sterftedata, beroep, enz. 

Voor het 'My COR* family'-project zijn we op zoek naar mannen met een COR*/KOR* familienaam waarvan hun vaderlijke lijn gelinkt kan worden aan een voorvader in de genealogische COR* databank. Op die manier kunnen we de genetica achter de genealogie bestuderen, om verder inzicht te krijgen in de genetische verwantschap, het bepalen van de snelheid waarmee veranderingen gebeuren op het Y-chromosoom en het verder bestuderen van het Y-chromosoom met familienamen in de Vlaamse bevolking.

Wij zoeken

Broers en dicht verwante neven (t.e.m. 6 generaties ver) kunnen helaas niet beiden meedoen aan het project. Indien u het profiel hebt dat wij zoeken, krijgt u de mogelijkheid om deel te nemen aan dit uniek en volledig gratis genetisch-genealogisch project, waarmee u een bijdrage kan leveren aan de wetenschap. 


Graag deelnemen? Klik hier om ons inschrijvingsformulier in te vullen ! *


* Problemen met het inschrijvingsformulier? Geen nood!
Dan mag u onderstaande Excel file downloaden, invullen en terugmailen naar sofie.claerhout@kuleuven.be

Wat wordt er van u verwacht?

 • Wij vragen informatie over uw vaderlijke lijn, zoals naam, beroep, aantal zonen/dochters, geboortedatum en -plaats van uw vader, grootvader en indien nodig uw overgrootvader. 

  Waarom? Om uw stamboom in vaderlijke lijn te kunnen reconstrueren. Wij zullen nagaan of u in directe vaderlijke lijn verbonden bent aan een voorvader binnen de COR* databank. Om dit te kunnen doen, hebben wij de recente genealogische gegevens van uw vaderlijke lijn nodig die u kan invullen via ons deelname-formulier. 

 • Dan wordt er enkel nog een wangslijmvliesstaal gevraagd, indien u voldoet aan de selectie criteria en u wenst deel te nemen.

  Hoe? Het nodige materiaal zal via een DNA-kit per post worden opgestuurd naar uw adres. Een DNA-staal kan daardoor afgenomen worden door de kandidaat zelf. Hierbij dient u gedurende 20 seconden langs de binnenkant van uw wang te wrijven met een klein borsteltje. Deze staalafname is volledig pijnloos. Indien gewenst komen wij persoonlijk bij de kandidaat langs om het wangslijmvliesstaal af te nemen.


Uw voordeel

 • U krijgt gedetailleerde informatie over uw stamboom in vaderlijke lijn.
 • Uw Y-DNA wordt volledig kosteloos geanalyseerd op circa 200 Y-STRs en 15.000 Y-SNPs.  
 • Uw persoonlijk Y-DNA resultaat zal digitaal per e-mail worden verzonden. Dit resultaat onthult uw evolutionaire biologische afkomst en uw familiaal Y-DNA profiel
 • Deze resultaten zullen ongetwijfeld van nut zijn om uw familiegeschiedenis (verder) te ontrafelen
 • U draagt bij aan de wetenschap als belangrijke schakel in dit wetenschappelijk onderzoek.


Wat met uw privacy?

Het Y-DNA is volledig neutraal en houdt geen medische informatie in. Daarbovenop gebeurt alles onder controle van de ethische commissie van de KU Leuven en UZ Leuven en de Privacy wetgeving. Alle genetische en persoonsgebonden resultaten worden, met uitzondering van de familienaam, volledig anoniem geanalyseerd en gepubliceerd. Na de analyses van dit project, zal uw DNA-staal vernietigd worden. Indien u opteert voor bewaring op het informed consent, wordt uw DNA-staal gedurende 10 jaar bewaard in het laboratorium. Indien u in aanmerking komt voor een nieuwe studie zal u gecontacteerd worden met informatie betreffende deze studie en zal u een nieuw toestemmingsformulier moeten tekenen voor akkoord.

 

Vragen of opmerkingen?

                                                                          * verplicht veld


Meer informatie
Terug naar ▲ boven