'My COR* family' - project

Uw naamgenoot uit dezelfde regio, zou dat een ver familielid kunnen zijn? Misschien.
→ We zoeken het graag uit!

!! Inschrijvingen gesloten !!

Wegens groot succes hebben wij op dit moment al voldoende deelnemers bereikt

"My COR family"?

Mensen zijn altijd erg nieuwsgierig geweest naar hun verleden, voorouders en afkomst. Zowel leken als wetenschappers investeren veel tijd in het reconstrueren van hun stamboom (genealogie) om familiegeschiedenis te onthullen of patronen te bestuderen. Helaas zijn archieven vaak beperkt (gebrek aan documenten, privacywetgeving) en kunnen gerechtelijke verwantschappen onjuist zijn door verborgen onderbrekingen in de familiale lijn. 

Dit kan worden verholpen door het analyseren van het mannelijke Y-chromosomaal DNA (Y-DNA). Terwijl de genetische gelijkenis van onze DNA-code per generatie vervaagt als gevolg van recombinatie, wordt 95% van het Y-DNA behoorlijk intact overgedragen van vader op zoon. Op deze manier dient Y-DNA als een krachtig hulpmiddel voor genetisch-genealogisch onderzoek, en biedt het een sterke link tussen genetische kenmerken en een familiestamboom.

Aan de KU Leuven hebben historici, demografen en sociologen een historisch-demografische databank opgesteld, namelijk de 'COR* databank'. Deze databank bevat alle informatie van 1846 tot 1920 die in bevolkingsregisters te vinden is voor mensen waarvan de familienaam begint met de letters 'COR' en 'KOR', zoals Cornelis, Corluy of Kortens (bekijk hier de lijst van familienamen). Deze COR* databank omvat geboortedata, informatie over huwelijken, migraties, aantal kinderen, sterftedata, beroep, enz. 

Voor het 'My COR* family'-project zijn we op zoek naar mannen met een COR*/KOR* familienaam waarvan hun vaderlijke lijn gelinkt kan worden aan een voorvader in de genealogische COR* databank. Op die manier kunnen we de genetica achter de genealogie bestuderen, om verder inzicht te krijgen in de genetische verwantschap, het bepalen van de snelheid waarmee veranderingen gebeuren op het Y-chromosoom en het verder bestuderen van het Y-chromosoom met familienamen in de Vlaamse bevolking.

Vragen of opmerkingen?

                                                                          * verplicht veld


Meer informatie
Terug naar ▲ boven