DNA-kit: wie, wat, waar, hoe?

14-07-2021

Afname van een wangslijmvliesstaal via een DNA-kit 

Met een DNA-kit kan u zelf uw wangslijmvliesstaal afnemen. De stalen dient u na afname 1 dag in de diepvries te bewaren (zie stap 8) en mag u daarna terugsturen naar ons labo in de bijgevoegde enveloppe waar het adres reeds is opgeschreven.  

U krijgt twee borsteltjes (swabs). Eén voor elke wang:

Procedure (in 10 stappen)

!! Het is aangewezen deze procedure niet uit te oefenen binnen 1 uur na een maaltijd of nadat u gedronken heeft. Er bestaat de mogelijkheid dat er dan onvoldoende wangslijmvlies aanwezig is om een DNA-analyse uit te voeren.
Bij voorkeur 's ochtends afnemen - afname vanaf de late namiddag en zeker 's avonds vermijden.


STAP 1.

Plaats een blanco blad papier op de tafel. Neem één van de twee swabs (borsteltjes) vast en open deze langs de bovenzijde waar het lotnummer gedrukt staat.

STAP 1
STAP 1


STAP 3.

Neem het borsteltje vast met het licht blauwe uiteinde en haal het uit de tube. Zorg ervoor dat het witte uiteinde niet in contact komt met de handen.

STAP 3
STAP 3


STAP 2.

Plaats de swab en bijhorende tube met witte sluiting op het blad papier. Zorg dat de binnenkant van de dop niet wordt aangeraakt met de handen.

STAP 2
STAP 2


STAP 4.

Neem een timer en zet deze op 1 minuut. Plaats de swab in de mond plat tegen uw rechterwang, zet druk en wrijf 1 minuut op en neer tegen de binnenkant van uw wang om slijmvlies op te nemen. Bekijk het instructiefilmpje hieronder:


STAP 5.

Plaats het borsteltje terug in de plastic tube. Positioneer uw duim of duimnagel tegen de kleine groef (zwarte pijl).

STAP 5
STAP 5


STAP 6.

Vervolgens kraakt u het blauwe buisje in twee, door dit opzij te buigen en eventueel lichtjes te draaien. Laat het wattenstaafje in de buis vallen. Bekijk het instructiefilmpje hieronder:


STAP 7.

Sluit het buisje goed af met de bijhorende dop. Voer de procedure vanaf stap 1 tot stap 7 opnieuw uit voor de linker-wang. Gebruik hiervoor het tweede borsteltje en tube.

Noteer (met stift of label) op de twee tubes uw voornaam, naam en datum van afname.
vb: Jan Corne - 2/12/2021


STAP 8.

Plaats beide tubes voor minstens 24 uur in uw diepvries voor u ze opstuurt met de post. De koude temperaturen bewaren uw wangslijmvliescellen beter en langer.

Mail naar sofie.claerhout@kuleuven.be wanneer uw DNA-kit werd verzonden met de post: 

IRF / Sofie Claerhout
Etienne Sabbelaan 53
8500, Kortrijk
BelgiëDeze cartoon werd door ARNULF getekend voor Sofie Claerhout in het kader van de PhD cup overwinning.
Opgelet, wij verzamelen geen bloed, maar wangslijmvliesstalen langs de binnenkant van de wang (volledig pijnloos!).