DNA-kit: wie, wat, waar, hoe?

14-07-2021

Afname van een wangslijmvliesstaal via een DNA-kit 

Een DNA-kit biedt u de mogelijkheid om zelf uw DNA af te nemen en terug naar ons op te sturen.

Procedure (in 10 stappen)

!! Het is aangewezen deze procedure niet uit te oefenen binnen 1 uur na een maaltijd of nadat u gedronken heeft. Er bestaat de mogelijkheid dat er dan onvoldoende wangslijmvlies aanwezig is om een DNA-analyse uit te voeren.


STAP 1.

Plaats een blanco blad papier op de tafel. Neem één van de twee swabs (borsteltjes) vast en open deze langs de bovenzijde waar het lotnummer gedrukt staat.

STAP 1
STAP 1


STAP 3.

Neem het borsteltje vast met het licht blauwe uiteinde en haal het uit de tube. Zorg ervoor dat de swab (uiteinde) niet in contact komt met de handen.

STAP 3
STAP 3


STAP 2.

Plaats de swab en bijhorende tube met witte sluiting op het blad papier. Zorg dat de binnenkant van de dop niet wordt aangeraakt met de handen.

STAP 2
STAP 2


STAP 4.

Plaats de swab in de mond plat tegen uw rechterwang, zet druk en wrijf op en neer tegen de binnenkant van uw wang gedurende 1 minuut om wangslijmvlies op te nemen. Bekijk het instructiefilmpje hieronder:


STAP 5.

Plaats het borsteltje terug in de plastic tube. Positioneer uw duimnagel in de kleine groef (aangeduid met zwarte pijl).

STAP 5
STAP 5


STAP 6.

Vervolgens kraakt u het blauwe buisje in twee, door dit opzij te buigen en eventueel lichtjes te draaien. Laat het wattenstaafje in de buis vallen. Bekijk het instructiefilmpje hieronder:


STAP 7.

Sluit het buisje goed af met de bijhorende dop. Voer de procedure vanaf stap 1 tot stap 7 opnieuw uit voor de linker-wang. Gebruik hiervoor het tweede borsteltje en tube.


STAP 8.

Plaats beide tubes voor minstens 24 uur in uw diepvries voor u ze opstuurt met de post. De koude temperaturen bewaren uw wangslijmvliescellen beter en langer.