DADER ONBEKEND

Het Y-chromosoom als sleutel tot onopgeloste moordzaken

- Sofie Claerhout

Ontdek hoe baanbrekend DNA-onderzoek vastgelopen moordzaken kan oplossen

Te verkrijgen bij de meeste boekhandelaars 

★★★★★ Recensies onderaan deze pagina !

// Beschrijving

  • Forensisch geneticus Sofie Claerhout kan daders identificeren aan de hand van het DNA van hun (verre) familieleden, met haar internationaal bekroonde 'CSY'-methode
  • Voor true crime-fanaten: ontdek de rol van stamboomonderzoek in meer dan 20 - lopende én opgeloste - moordzaken
  • Met bijdragen van experts als misdaadjournalist Faroek Özgünes, strafpleiter Jef Vermassen en minister van justitie Vincent Van Quickenborne.

Moordenaars laten sporen na. En hoewel misdaadseries je doen geloven dat DNA je in een-twee-drie naar een dader leidt, is de werkelijkheid veel complexer dan dat. Wanneer een dader sporen achterlaat op een plaats delict, kunnen speurders die door een databank van veroordeelden en verdachten halen. Geen identieke match en geen andere bewijzen? Dan lonkt de stempel 'cold case'.

Maar dat is buiten geneticus Sofie Claerhout gerekend. Zij ontwikkelde een efficiënte manier om via het mannelijke Y-chromosoom de familieleden van een dader te identificeren, en zo een nieuwe poel van verdachten aan te boren.

Dader onbekend dompelt je onder in de donkere wereld van forensisch onderzoek en onopgeloste moordzaken, met als lichtpuntje de gedrevenheid van een jonge wetenschapster. 

Lees hieronder de eerste pagina's van 'Dader onbekend'

// Enkele inspirerende reacties:

Strafpleiter Jef Vermassen

Geachte mevrouw Claerhout,
Mag ik u oprecht danken voor uw boek
Dader onbekend? Ook al heb ik tot nu toe nog weinig tijd gehad om er in te lezen, ben ik er toch in geslaagd de eerste 100 bladzijden door te nemen. Het is geschreven in een begrijpbare taal, wat al een groot compliment is. Het is een mooie uitgave van uw erg geapprecieerde wetenschappelijke benadering van deze problematiek die toch niet zo eenvoudig is. 
Met vriendelijke groeten,
Jef Vermassen

Nederlands DNA-deskundige Arwin Ralf

"De potentie van Y-chromosomaal onderzoek om zowel cold cases als recentere zaken op te lossen wordt nog te weinig gezien. Sofie's werk en haar boek 'Dader onbekend' zijn belangrijke stappen in de goede richting. Slachtoffers en nabestaanden verdienen gerechtigheid."  

Nederlands Forensisch expert Lex Meulenbroek

"Sofie en haar collega's behoren tot de toplaboratoria op het gebied van forensisch DNA-onderzoek, waarbij zij zich specialiseren in de toepassing van het Y-chromosoom in het DNA-verwantschapsonderzoek. Als Nederlands Forensisch Instituut maken wij dankbaar gebruik van hun expertise om vastgelopen ernstige zaken alsnog op te lossen. Het boek 'Dader onbekend' is een must voor politie, strafrechtjuristen en politici, en voor eenieder die meer wil weten over dit succesvolle opsporingsmiddel."

Beluister NPO Radio 1 interview van Lex en Sofie hieronder:

★★★★★

  • Beste Sofie, Ik heb je boek met veel interesse gelezen. Je bent er als wetenschapper in geslaagd om in een eenvoudige taal jouw verhaal te brengen. Mijn felicitaties. Ik heb op de rekening van CSY Leuven een druppel op een hete plaat gestort om het onderzoek te steunen. Ik hoop dat de wetgeving in België snel verandert en dat je binnenkort het dossier Ingrid Caeckaert kunt oplossen. Veel succes ermee. Jef P.
  • Een goed en interessant geschreven boek! Twan G.
  • Dag Sofie, ik ben je boek aan het lezen. Zalig hoe helder je schrijft! Chapeau. Floor D.
  • Sofie, Ik vlieg echt door uw boek. Ik heb er nu twee avonden in gelezen en zit al aan één derde. Je moet weten dat ik geen grote lezer ben! Dus het mag gezegd zijn, het is heel goed geschreven. Duidelijk, vlot leesbaar, boeiend... Ik denk dat ik nog nooit zo snel door een boek zal gegaan zijn! Febe T.
  • Ik heb gisterenavond al meteen een aantal bladzijden gelezen, en ik moet zeggen, die eerste pagina slaat al in als een bom! Echt heel goed geschreven en aangenaam om te lezen. Dikke proficiat! Birte M.


// Product details

Afwerking: Paperback
Aantal pagina's: 296
Afmetingen: 230x150
Verschijningsdatum: 18/10/2022
EAN: 9789401485418
Nur-code: 339
Uitgever: Lannoo
Druk: 1