- Uitgeverij Lannoo

DADER ONBEKEND

Het Y-chromosoom als sleutel tot onopgeloste moordzaken

- Sofie Claerhout

Ontdek hoe baanbrekend DNA-onderzoek vastgelopen moordzaken kan oplossen

Te verkrijgen bij de meeste boekhandelaars 

★★★★★ Recensies onderaan deze pagina !// Beschrijving

  • Forensisch geneticus Sofie Claerhout kan daders identificeren aan de hand van het DNA van hun (verre) familieleden, met haar internationaal bekroonde 'CSY'-methode
  • Voor true crime-fanaten: ontdek de rol van stamboomonderzoek in meer dan 20 - lopende én opgeloste - moordzaken
  • Met bijdragen van experts als misdaadjournalist Faroek Özgünes, strafpleiter Jef Vermassen en minister van justitie Vincent Van Quickenborne.

Moordenaars laten sporen na. En hoewel misdaadseries je doen geloven dat DNA je in een-twee-drie naar een dader leidt, is de werkelijkheid veel complexer dan dat. Wanneer een dader sporen achterlaat op een plaats delict, kunnen speurders die door een databank van veroordeelden en verdachten halen. Geen identieke match en geen andere bewijzen? Dan lonkt de stempel 'cold case'.

Maar dat is buiten geneticus Sofie Claerhout gerekend. Zij ontwikkelde een efficiënte manier om via het mannelijke Y-chromosoom de familieleden van een dader te identificeren, en zo een nieuwe poel van verdachten aan te boren.

Dader onbekend dompelt je onder in de donkere wereld van forensisch onderzoek en onopgeloste moordzaken, met als lichtpuntje de gedrevenheid van een jonge wetenschapster. 


Lees hieronder de eerste pagina's van 'Dader onbekend'


// Enkele inspirerende reacties:

Strafpleiter Jef Vermassen

Geachte mevrouw Claerhout, Mag ik u oprecht danken voor uw boek Dader onbekend? Ook al heb ik tot nu toe nog weinig tijd gehad om er in te lezen, ben ik er toch in geslaagd de eerste 100 bladzijden door te nemen. Het is geschreven in een begrijpbare taal, wat al een groot compliment is. Het is een mooie uitgave van uw erg geapprecieerde wetenschappelijke benadering van deze problematiek die toch niet zo eenvoudig is. Met vriendelijke groeten, Jef Vermassen

Familienaam-expert Ann Marynissen

Beste Sofie, jouw boek schreef je in een erg aantrekkelijke stijl en is erg begrijpelijk voor de leek. Dit spannende boek is zonder twijfel een prima voorbeeld van voortreffelijke wetenschapscommunicatie! Ik hoop ook dat het pleidooi voor een wetswijziging dat je in de media hebt gehouden, op korte termijn effect zal hebben. Want ik heb begrepen dat deze wetswijziging tot het oplossen van nog veel meer moordzaken met behulp van de CSY-methode zal leiden. Ik wens je veel succes met je verdere carrière! Hartelijke groet, Ann Marynissen

Nederlands DNA-deskundige Arwin Ralf

"De potentie van Y-chromosomaal onderzoek om zowel cold cases als recentere zaken op te lossen wordt nog te weinig gezien. Sofie's werk en haar boek 'Dader onbekend' zijn belangrijke stappen in de goede richting. Slachtoffers en nabestaanden verdienen gerechtigheid."  

Nederlands Forensisch expert Lex Meulenbroek

"Sofie en haar collega's behoren tot de toplaboratoria op het gebied van forensisch DNA-onderzoek, waarbij zij zich specialiseren in de toepassing van het Y-chromosoom in het DNA-verwantschapsonderzoek. Als Nederlands Forensisch Instituut maken wij dankbaar gebruik van hun expertise om vastgelopen ernstige zaken alsnog op te lossen. Het boek 'Dader onbekend' is een must voor politie, strafrechtjuristen en politici, en voor eenieder die meer wil weten over dit succesvolle opsporingsmiddel."

Beluister NPO Radio 1 interview van Lex en Sofie hieronder:


Recensies van officiële recensenten lees je bij De leestafel  & New Scientist


Jullie reacties:

★★★★★ (5/5) - Wat een boek! Als biomedisch wetenschapper en true crime fan was meteen enthousiast toen ik hoorde dat dit boek zou uitkomen. Het boek is echt goed geschreven, met humor maar ook met de nodige ernst voor het onderwerp. Het is zeker geen saai wetenschappelijk boek, integendeel. Het legt duidelijk en op interessante en meeslepende manier het onderwerp van begin tot eind uit. En je kan uit de manier waarop het boek geschreven is de passie van de schrijfster voor dit onderwerp voelen. Dat is een zeer fijne ervaring tijdens het lezen. Ik was al fan van dit soort onderwerpen, maar ik ben er nu helemaal in meegezogen. Absolute aanrader! Bedankt voor het schrijven van dit boek! Het wordt doorheen het boek duidelijk dat daar echt nood aan was. Emilie H.
 

★★★★★ (5/5) - 
Een boek dat heel vlot leest, en waar iemand met interesse voor wetenschap veel kan uit bijleren. Duidelijk dat Sofie heel gepassioneerd is over haar vakgebied. Een aanrader! Jonas D.

★★★★★ (5/5) - Van CSY onbekend naar CSY onmisbaar. Dit boek legt haarfijn uit hoe Sofie een bestaande onderzoekstechniek optimaliseerde en hoe deze kan en zal bijdragen tot het oplossen van zowel cold cases als andere zwaarwichtige feiten in België. Iedereen die dit boek leest zal inzien dat elke dag zonder de wetswijziging een dag is waarbij onbekende daders vrijuit blijven gaan. Een must read voor zowel politici, politie en iedereen met een rechtvaardigheidsgevoel. Glenn D.

★★★★★ (5/5) - Dit boek heb ik in 1 week uitgelezen. Fenomenaal hoe de wetenschappelijke methodes in begrijpbare mensentaal worden uitgelegd. Telkens met intrigerende voorbeelden, waardoor je bijna niet kan stoppen met lezen. En dat voor iemand die amper leest.. laat staan boeken uit leest. Heel knap en interessant. Febe.

★★★★☆ (4/5) - Een boek geschreven met een missie om België warm te maken voor verwantschapsonderzoek. Mooi opgebouwd aan de hand van verschillende opgeloste en onopgeloste zaken die aantonen hoe handig deze tool ook in België zou kunnen zijn. Zeker een aanrader om eens door te nemen! En nu afwachten op de wetsverandering! Arne S.

★★★★★ (5/5) - Dit boek is een echte aanrader: vlot gescheven, leerijk en vooral maatschappelijk relevant en actueel want door dit boek komt er een nieuw wetsvoorstel in België om deze texhnieken te benutten!
Ook al cadeau wel leuk om te geven aan mensen met een passie voor rechten en/of wetenschap.
Met vriendelijke groet. Emiel V.  

★★★★★ (5/5) - Wij lazen het boek van Sofie Claerhout met bijzonder veel interesse. Wij zullen er dankbaar gebruik van maken om het eerder verschenen artikel (P. HERBOTS, "DNA is nog altijd dé methode om misdadigers te pakken. Maar welk DNA?", Advocaten Praktijk, maart 2020, nr. 18) te actualiseren met vermelding van haar boek in voetnoot, zoals dit gebruikelijk is in juridische tijdschriften. Voor De Juristenkrant verscheen reeds een korte bijdrage van ons genaamd "Nieuwe DNA-wet maakt Y-chromosoom verwantschapsonderzoek mogelijk" waarin wordt verwezen naar het boek en het baanbrekend werk van Sofie Claerhout. Patrick H. en Miet D.

★★★★★ (5/5) - Zeer goed geschreven en overzichtelijk voor zowel de wetenschapper als de leek . Met de nodige humor. Elk onderdeel van de methode die Sofie Claerhout gebruikt voor het oplossen van de cold cases krijg je haarscherp uitgelegd aan de hand van concrete moordzaken. Het leest vlot ook bij de wetenschappelijke delen. Zeer boeiend! De auteur is al in verschillende tv programma's gekomen en op radio en vertelt al even vlot als ze schrijft. Dit boek staat op mijn lijstje van boeken aan te raden aan mijn vrienden of om als cadeau te geven. Anoniem.

★★★★☆ (4/5) - Bij momenten een stuk(je) technischer dan verwacht maar met het enthousiasme van de schrijfster leest men daar (als DNA leek ) vlot over, 4 sterren omdat ik in mijn hoofd nog de gevolgen van het thema moeilijk kan voorstellen , waar (kan/gaat) het naartoe gaan met de DNA kennis en gebruik,
5 sterren voor deze enthousiaste schrijfster die het op een leuke duidelijke manier uitlegt wat DNA onderzoek is , en hopelijk kan ze nog veel vermoeiende onzekerheid wegnemen bij slachtoffers van misdrijven , daarvoor verdiend dit boek eigenlijk wel ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Ik kan het alleen nog moeilijk bevatten wat het allemaal betekent. Rudi.

★★★★★ (5/5) - Zeer toegankelijk boek met beschrijving van naaldje tot draadje van alle mogelijke methodes om via Y-chromosoom tot de dader te komen; Voor een niet-wetenschapper als ik, perfect te volgen. En de wetenschappers in mijn huis, blijven ook niet op hun honger zitten. Met de nodige humor maar ook verbijsterend dat we dit in België nog steeds niet mogen gebruiken als onderzoeksmethode naar moordenaars. Ann B.

★★★★★ (5/5) - Dag Sofie, De problematiek die in uw boek beschreven is, interesseert mij enorm, daar ik zelf reeds een 150-tal assisenzaken bijgewoond heb. Ik heb het boek dan ook in één adem uitgelezen. Het is in een klare en makkelijk begrijpbare taal geschreven. Inhoudelijk is het zeer verrijkend. Ik twijfel er niet aan dat door uw fantastisch opzoekingswerk meerdere cold cases in de toekomst een ontknoping zullen hebben. De naastbestaanden van de slachtoffers hebben recht op een klaar en duidelijk antwoord. Bovendien mag geen enkele moordenaar ongestraft vrij blijven rondlopen. Mijn oprechte felicitaties! Wilfried C.

★★★★★ (5/5) - Beste Sofie, Ik heb je boek met veel interesse gelezen. Je bent er als wetenschapper in geslaagd om in een eenvoudige taal jouw verhaal te brengen. Mijn felicitaties. Ik heb op de rekening van CSY Leuven een druppel op een hete plaat gestort om het onderzoek te steunen. Ik hoop dat de wetgeving in België snel verandert en dat je binnenkort het dossier Ingrid Caeckaert kunt oplossen. Veel succes. Jef P. 

★★★★★ (5/5) - Een goed en interessant geschreven boek! Twan G.

★★★★★ (5/5) - Dag Sofie, ik ben je boek aan het lezen. Zalig hoe helder je schrijft! Chapeau. Floor D.

★★★★★ (5/5) - Sofie, Ik vlieg echt door uw boek. Ik heb er nu twee avonden in gelezen en zit al aan één derde. Je moet weten dat ik geen grote lezer ben! Dus het mag gezegd zijn, het is heel goed geschreven. Duidelijk, vlot leesbaar, boeiend... Ik denk dat ik nog nooit zo snel door een boek zal gegaan zijn! Febe T.

★★★★★ (5/5) - Ik heb gisterenavond al meteen een aantal bladzijden gelezen, en ik moet zeggen, die eerste pagina slaat al in als een bom! Echt heel goed geschreven en aangenaam om te lezen. Dikke proficiat! Birte M.

★★★★★ (5/5) - Wetenschapscommunicatie is een vak apart - dit boek legt helder uit voor welke uitdagingen DNA-onderzoek staat in België, wat er de voorbije jaren is veranderd en waar we naartoe willen. De combinatie met waargebeurde - al dan niet opgeloste - zaken zorgt voor een fijn tempo en veel concrete voorbeelden. Het soort boek waar je iedereen enthousiast voor wil maken! Sofie R.

★★★★★ (5/5) - Top boek, hopelijk wordt de dader van Ingrid hiermee ontmaskerd !  Gunter C.


Heb jij ook 'Dader onbekend' gelezen?

Laat dan hier jouw eerlijke mening achter of geef een reactie via Goodreads, de Standaard Boekhandel, Bol.com of Google boeken

* verplicht veld


// Product details

Afwerking: Paperback
Aantal pagina's: 296
Afmetingen: 230x150
Verschijningsdatum: 18/10/2022
EAN: 9789401485418
Nur-code: 339
Uitgever: Lannoo
Druk: 2