Postdoctoraat

2020 - heden

Het man-specifieke en niet-recombinerende Y-chromosomaal DNA (Y-DNA) is een krachtig middel voor genetische-genealogie. Maar gezien er geen Y-DNA sequencing kit beschikbaar was, werd het nog niet eerder gekoppeld aan een genealogische databank. In mijn doctoraat ontwikkelde ik samen met prof. dr. Ronny Decorte de 'CSYseq', het eerste Y-DNA sequencing panel dat een grote dataset van 15.813 interessante Y-merkers (Y-STRs en Y-SNPs) oplevert. De CSYseq kan zowel evolutionaire biogeografische afkomst bepalen als nauwe vaderlijke verwantschappen identificeren. 

In dit postdoctoraal project, wil ik de genetica achter historische socio-demografie in Vlaanderen onthullen via Y-DNA analyse. Het is mijn ambitie om nieuwe en waardevolle perspectieven te bieden binnen drie disciplines: historische demografie, evolutionaire biologie en forensische genetica. Ik zal 450 mannen analyseren en koppelen aan de unieke socio-demografische COR* databank, die representatief is voor Vlaanderen. 

In dit interdisciplinaire genetisch-genealogische project zal ik:

  • de familienaam oorsprong in Vlaanderen onderzoeken 
  • de invloed van chrY en demografie op de geslachtsverhouding van nakomelingen ontrafelen
  • de diversiteit van het Y-DNA in Vlaanderen bepalen om de slaagkans van Y-DNA verwantschapsonderzoek te schatten. 

Een van de interessantste resultaten van dit project is een genetisch-genealogische databank. Hiermee wordt het Y-DNA gekoppeld aan uitgebreide socio-demografische data, de genetica aan de genealogie. Deze pioniersstudie zal het belang van het sterk onderbenutte chrY voor interdisciplinair populatieonderzoek wereldwijd vergroten.

Laatste berichten in onze blog

Wees de eerste om het nieuwste te lezen!

De inleidende paragraaf geeft je lezers de belangrijkste idee van wat ze kunnen verwachten. Het kan ook gebruikt worden als een korte voorvertoning in de blogbericht lijst. Verschillende lay-outs kunnen nuttig zijn bij het ​​onderscheiden van de rest van de teksten. Lees verder voor meer informatie over de opmaak.

Kort en eenvoudig blogberichten zijn de beste manier om je bezoekers op de hoogte te houden. Spannende inleidende paragraaf en een korte, informatieve inhoud zullen ervoor zorgen dat je lezers zullen blijven komen voor meer nieuws.

Afbeeldingen nodigen bezoekers uit om het blogbericht te openen. Het eerste plaatje van het bericht wordt automatisch als miniatuur van het blogbericht getoond. De juiste afbeelding in de miniatuurweergave kan het bericht attractiviteit verhogen.

Desoxyribonucleïnezuur, of kortweg DNA, is een van de belangrijkste elementen die verborgen zit in de cellen van alle organismen. Een volwassen mens heeft rond de 30 biljoen of voluit 30.000.000.000.000 cellen. Deze cellen vormen de basis van alles wat er in je lichaam zit. Er bestaan veel verschillende soorten cellen: bloedcellen, huidcellen,...