Sint-Idesbald

01-10-2016

De zoektocht naar de identiteit van de Zalige Idesbald


Onder grote belangstelling werd in februari 2015 de loden kist geopend van de Zalige abt Idesbald, bewaard te Brugge. Sint-Idesbald leefde in de 12de eeuw en was abt van de Abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen te Koksijde. Monniken van de abdij ontdekten in de 17de eeuw een kist met het ongeschonden lichaam van Idesbald. Zijn lichaam werd naar Brugge overgebracht, waar een grote vereringscultus rond zijn persoon ontstond.

Op basis van wetenschappelijk onderzoek bleek echter dat de menselijke resten aanwezig in het reliekschrijn uit de 16de eeuw afkomstig waren, en niet uit de verwachte 12de eeuw. Door het historisch belang van deze ontdekking wou een team van historici en genetici alsnog verklaren wat er exact gebeurd is. De meest logische verklaring zou zijn dat men bij vergissing een 16e-eeuwse abt van de abdij voor Sint-Idesbald heeft aangenomen. Vier potentiële kandidaten komen daarbij naar voor: 


  • abt 'Petrus Vailliant' (abt 1488-1492)
  • abt 'Joost de Wevere' (abt 1492-1495)
  • abt 'Christiaan De Hondt' (abt 1495-1509)
  • abt 'Jan Teerlinck' (abt 1509-1515)


Om alsnog een oplossing aan dit mysterie te bieden, probeerde ons onderzoeksteam een genetische link te maken tussen het lichaam in het reliekschrijn met 120 huidig levende naamgenoten van deze vier abten. Een ander team van onderzoekers reconstrueerde het gezicht van de onbekende man die in de zogenaamde kist van 'Zalige Idesbald' werd teruggevonden. Deze nieuwe technologie draagt bij aan de identificatie.

Terug naar Y-projecten