Romeins DNA project

12-09-2012

Het 'Romeins DNA' - project werd opgestart met als doel om het genetisch erfgoed binnen Vlaanderen in kaart te brengen. In het totaal werden 6 gemeenten gekozen om de genetische diversiteit te bestuderen: Alken, Idegem, Oudenburg, Snellegem, Tongeren en Velzeke. Met behulp van uitgebreid archiefonderzoek werd in kaart gebracht welke families er leefden in deze gemeenten tijdens de late middeleeuwen. Op die manier werd het Y-DNA geanalyseerd van mannen die nu leven en die kunnen gelinkt worden aan die families. 

www.freepik.com created by macrovector 

De resultaten toonden aan dat er tijdens de late middeleeuwen geen genetische verschillen bestaan tussen gemeenten uit dezelfde regio, maar wel wanneer de verschillende Vlaamse regio's worden vergeleken met elkaar. Opmerkelijk meer genetische diversiteit werd geïdentificeerd in Vlaams-Brabant en Limburg in vergelijking met West- en Oost-Vlaanderen. De hoogste Y-DNA diversiteit werd opgemeten in Tongeren en de laagste in Oudenburg. 

Daarnaast kwam ook als resultaat dat de genetische diversiteit tussen de familielijnen binnen de zes gemeenten opvallend hoog was. Dit wijst op een hoge migratiegraad tussen Vlaamse gemeenten in de tijd dat familienamen in gebruik raakten in de late middeleeuwen. Dit zijn unieke resultaten die via het 'Romeins DNA'-project tot stand zijn gekomen. Hierdoor kregen we voor de eerste keer inzicht op het Vlaams genetisch erfgoed.


Dit project was een samenwerking tussen

 

  • Lees het artikel over het 'Romeins DNA'-project op de erfgoedblog

  • Lees de wetenschappelijke publicatie in tijdschrift Heredity


Larmuseau M., Boon N., Vanderheyden N., Van Geystelen A., Larmuseau H., Matthijs K., De Clercq W., Decorte R. (2015) "High Y chromosomal diversity and low relatedness between paternal lineages on a communal scale in the Western European Low Countries during the surname establishment". Heredity. 115, 3-12.