De cold case vermissing van Ringo Deman

24-02-2001
Slachtoffer: Ringo Deman
Locatie: Oostende
Datum: 24 februari 2001

Op 27 februari 2001 kwam er bij de Belgische politie een melding binnen van een moeder. Zij gaf daarbij haar 25-jarige zoon Ringo Deman op als vermist, en maakte zich ernstig zorgen over hem. Ringo had last van mentale problemen en in het verleden zelfs een aantal zelfmoordpogingen ondernomen. Hij was voor het laatst gezien op 24 februari.

Wat gebeurde er die dag?
Ringo was buschauffeur bij 'De Lijn' en had die dag gewerkt. Toen zijn dienst erop zat was hij nog wat gaan drinken met zijn vriend David en diens nieuwe vriendin. David merkte op dat Ringo niet zo vrolijk was, en het viel hem op dat hij meerdere keren aan de vriendin vroeg of zij ook een leuke meid voor hem wist. Rond 17:00 kwam Ringo thuis in zijn appartement aan het Mac Leodplein in Oostende. Omdat hij moe was ging hij even uitrusten op bed, verklaarde zijn huisgenoot. Een uurtje later, stond een andere vriend voor de deur genaamd Davy. Hij werd beschouwd als zijn beste vriend. Davy had ook net een nieuwe relatie met een meisje, maar omdat Ringo nogal bezitterig was ten opzichte van zijn vrienden, vond hij de nieuwe relatie van zijn beste vriend maar niks. De twee vrienden zijn in de auto van Davy gestapt en naar zijn huis gereden, zo'n vijf minuten verderop. Daar kregen ze ruzie over de nieuwe vriendin, en Ringo heeft boos de deur dichtgegooid en is lopend weggegaan met de zorgwekkende mededeling dat hij zichzelf iets aan zou doen. Dit was het laatste spoor van Ringo. Er is een paar uur later nog wel een signaal van zijn telefoon ontvangen door een telefoonmast.

Over Ringo
Vrienden beschrijven Ringo als een opgewekte, enthousiaste jonge man. Het was volgens hen iemand waar je altijd op kon rekenen, en de gangmaker op feestjes. Ringo nam soms ook de taak op zich als dj, en draaide dan de muziek op die avond. Hij had een hele sterke band met zijn moeder, die terminaal ziek was. Hij bracht haar in de laatste maanden voor zijn verdwijning vaak naar het ziekenhuis voor behandelingen. Zijn vader verloor Ringo toen hij 13 jaar oud was, en hij had geen broers of zussen. Hoewel Ringo vaak opgewekt was, had hij ook perioden waarin hij depressief was. Hij heeft in deze fases weleens geprobeerd zichzelf iets aan te doen. Zo stond Ringo een keer op het dak van zijn huis met de bedoeling om er van af te springen.

Toch voelde hij zich in de periode voorafgaand aan zijn vermissing juist goed. Ringo was blij met zijn baan als buschauffeur. Hij deed dat werk al een jaar, voor het bedrijf De Lijn. Vrienden van hem verklaarden dat Ringo zó trots was op zijn werk, dat hij er bijna dagelijks over sprak. Nadat Ringo bij zijn moeder en stiefvader had gewoond in Bredene, verhuisde hij naar de 3e etage van een appartementencomplex in Oostende. Dit appartement deelde hij met een vriendin van hem.  

Politieonderzoek
Vanwege de psychische problemen waarmee Ringo worstelde, ging de politie er min of meer meteen vanuit dat de 25-jarige buschauffeur zelfmoord had gepleegd. Hij had immers al eerder zelfmoordpogingen ondernomen. Wat echter de wenkbrauwen deed fronsen was dat zijn GSM enkele uren na zijn verdwijning een telefoonmast had aangestraald in Loppem, op zo'n 24 kilometer afstand. Dit, terwijl hij lopend was, zijn fiets en auto stonden thuis.

Een ander scenario waar men destijds aan dacht, was dat Ringo er wellicht voor had gekozen om ergens een ander leven te beginnen. Er was immers geen lichaam aangetroffen. Met een misdrijf werd feitelijk geen rekening gehouden. Zijn moeder was ziek en overleed kort na de vermissing, waardoor er geen familie was om het voor Ringo op te nemen. De zaak raakte uiteindelijk vast te zitten, en het dossier werd op de plank gelegd met de conclusie dat het waarschijnlijk zelfmoord was.

De zaak werd heropend
In 2019 besloot het cold case team van de politie het onderzoek opnieuw te openen. Zij twijfelden aan het eerdere scenario dat Ringo zelfmoord zou hebben gepleegd. Vrienden van hem verklaarden dat het zeer onwaarschijnlijk was. Zijn moeder was immers ernstig ziek, zij had zijn hulp écht nodig. Ook zat Ringo in een goede fase van zijn leven, hij was enorm blij met zijn werk als buschauffeur. De dreigementen van Ringo om zelfmoord te plegen waren volgens de kennissenkring van hem hoogstwaarschijnlijk een roep om aandacht.

Alle details werden opnieuw onder de loep genomen, en er werd opnieuw met oude getuigen gesproken. Ook deed de politie een getuigenoproep, en deed het onderzoek op de locatie waar Ringo voor het laatst werd gezien, aan de Roerdompstraat. Er werd onder meer een septische put en een waterput leeggepompt. Er werd niks gevonden.

In juni van 2022 leidde nieuwe informatie naar een zoekactie in en rond de woning van Ringo aan het Mac Leodplein. Er werd door een speciaal team gezocht naar sporen. De kelder werd helemaal leeggehaald en er waren honden aanwezig die getraind waren op het signaleren van dode lichamen. Er werd opnieuw niks gevonden. 


© Sander Meyer, coldcasezaken.be

Heeft u informatie of tips?

De politie en nabestaanden van Ringo hopen nog altijd dat er iemand rondloopt die meer weet over de mysterieuze verdwijning.
Wellicht kon of durfde diegene eerder niet praten, maar is de situatie nu, na al die jaren veranderd. Weet u iets over het lot van Ringo Deman? Meld het dan alstublieft. 

Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan het e-mailadres-veld leeg. 
U kunt ook bellen naar het gratis nummer van de Belgische politie 080/03.03.00

CSY-Belgium werkt samen met coldcasezaken.be om aandacht te vestigen op de Belgische vastgelopen moordzaken. Zonder winst of verdienmodel investeren wij hierin onze tijd en energie zodat deze cold cases niet worden vergeten en er hopelijk gerechtigheid volgt voor slachtoffers en nabestaanden. 

Maar omdat wetenschappelijk onderzoek geld kost, en de overheid maar een beperkt budget heeft, hopen wij dat er mensen zijn die ons een financieel steuntje in de rug willen geven. Als u hieraan wilt bijdragen,
klik dan hier
- Werkelijk elke euro wordt gebruikt voor cold case onderzoek.

Bent u familielid van het slachtoffer of heeft u een toevoeging aan onze website?
Contacteer coldcasezaken.be of CSY-Belgium.be
Disclaimer & bronvermelding


Help mee

Wilt u meehelpen in de zoektocht naar antwoorden? Dat kan door ons te volgen op onze sociale media kanalen, en door vervolgens onze berichten openbaar te delen met uw netwerk. De grote kracht van het oplossen van moordzaken is het feit dat erover gebabbeld wordt. Men zegge het voort. 

Uw hulp is dus écht van groot belang, en wij hopen dat u op deze wijze met ons wilt samenwerken.
Want zo zien wij het, als een samenwerking. Enkel samen kunnen we cold case zaken oplossen.