De cold case van Antoine Thys

03-01-2014
Slachtoffer: Antoine Thys
Locatie: Luik
Datum: 3 januari 2014

Op 3 januari 2014 had Antoine een afspraak met zijn zus om wat papierwerk te regelen samen. Omdat hij ruim op tijd was, bezocht de 27-jarige eerst nog even een buurtsupermarkt om twee blikjes bier te kopen, op de hoek van de Sint-Gillisstraat en de Trappéstraat in Luik. Toen hij de winkel kort na 19:30 uur uitliep kreeg hij een woordenwisseling met zeker één man. Het conflict escaleerde al snel in een vechtpartij waarbij Antoine meerdere keren met een mes werd gestoken in o.a. zijn borst en zijn hals. Terwijl de dader(s) op de vlucht sloeg(en), zakte Antoine op straat in elkaar. Enkele meters verwijderd van het huis van zijn zus overleed de twintiger aan een hartstilstand veroorzaakt door de opgelopen verwondingen.

Over Antoine Thys
Antoine werd geboren op 3 februari 1986 in Saint-Nicolas, Henegouwen. Hij leidde een bescheidde leven. Hoewel hij volgens bronnen met verslavingen kampte, omschreven zijn familieleden hem vooral als een goed mens, iemand die van het leven hield, en als een echte natuurliefhebber. Antoine was volgens zijn vader helemaal geen gewelddadig persoon, eerder juist het tegenovergestelde.

Politieonderzoek en Aanhoudingen
De Belgische politie wist niet of zij te maken hadden met één of meerdere daders. De recherche verhoorde drie getuigen op het bureau die in de buurt van de vechtpartij aanwezig waren geweest. Deze hadden in elk geval één man zien weglopen bij het misdrijf. De verdachte werd tussen de 20 en 30 jaar oud geschat en had volgens de getuigen een zeer donkere huid. Ook had hij volgens hen een normale lichaamsbouw en zou hij na de moord richting de Place Béguinages zijn gelopen. De drie getuigen werden kort na de verhoren weer op vrije voeten gesteld. Agenten bekeken urenlang beelden van bewakingscamera's van de omliggende straten van de Sint-Gillisstraat. Ze hoopte daarmee een beeld van de dader(s) te krijgen, maar het resulteerde niet in een doorbraak.

De politie taste daarna in het duister. In de hoop meer duidelijkheid te krijgen werden aanwezigen bij de vechtpartij, die zich nog niet hadden gemeld, gevraagd zich alsnog te melden bij de recherche.


© Sander Meyer, coldcasezaken.be

Heeft u informatie of tips?

De zinloze moord op Antoine Thys is na al die jaren nog steeds niet opgehelderd. Familieleden missen hem nog iedere dag, en hopen dat er iemand is die meer weet over de dader(s). Gerechtigheid moet zegevieren. Weet u meer? Zelfs een klein detail kan misschien al een nieuw licht werpen op de zaak. Laat het alstublieft nu weten.

Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan het e-mailadres-veld leeg. 
U kunt ook bellen naar het gratis nummer van de Belgische politie 080/03.03.00

CSY-Belgium werkt samen met coldcasezaken.be om aandacht te vestigen op de Belgische vastgelopen moordzaken. Zonder winst of verdienmodel investeren wij hierin onze tijd en energie zodat deze cold cases niet worden vergeten en er hopelijk gerechtigheid volgt voor slachtoffers en nabestaanden. 

Maar omdat wetenschappelijk onderzoek geld kost, en de overheid maar een beperkt budget heeft, hopen wij dat er mensen zijn die ons een financieel steuntje in de rug willen geven. Als u hieraan wilt bijdragen,
klik dan hier
- Werkelijk elke euro wordt gebruikt voor cold case onderzoek.

Bent u familielid van het slachtoffer of heeft u een toevoeging aan onze website?
Contacteer coldcasezaken.be of CSY-Belgium.be
Disclaimer & bronvermelding


Help mee

Wilt u meehelpen in de zoektocht naar antwoorden? Dat kan door ons te volgen op onze sociale media kanalen, en door vervolgens onze berichten openbaar te delen met uw netwerk. De grote kracht van het oplossen van moordzaken is het feit dat erover gebabbeld wordt. Men zegge het voort. 

Uw hulp is dus écht van groot belang, en wij hopen dat u op deze wijze met ons wilt samenwerken.
Want zo zien wij het, als een samenwerking. Enkel samen kunnen we cold case zaken oplossen.