De cold case van Ann Bourgoin

11-08-2006
Slachtoffer: Ann Bourgoin
Locatie: Antwerpen
Datum: 11 augustus 2006

Op 11 augustus 2006 deden voorbijgangers op een fietspad in de buurt van het Sportpaleis in Antwerpen rond 8.30 uur een schokkende ontdekking. Zij zagen daar een vrouw naast haar fiets in de grasberm liggen. Het bleek te gaan om de 38-jarige Ann Bourgoin. Hulpdiensten probeerden de moeder van twee nog te reanimeren, maar het mocht niet baten. Ze overleed ter plekke. Omdat er geen aanwijzingen werden gevonden die wezen op een misdrijf, werd haar dood toegeschreven aan een natuurlijk overlijden. Tot er drie dagen later bij forensisch onderzoek een klein kogeltje werd gevonden in het hart van Ann. Ze bleek te zijn vermoord.

.22 kogeltje maakte einde aan leven Ann
Omdat twee andere lijkschouwingen, vanwege verdachte omstandigheden, voorrang hadden gekregen kon het lichaam van Ann pas drie dagen na haar dood forensisch worden onderzocht door een patholoog. Toen bleek ineens dat iemand haar dodelijk had getroffen met een vuurwapen. Op de plaats delict dacht niemand aan moord omdat de huid zich na de impact van de kogel weer had gesloten. Er was enkel nog een rood puntje zichtbaar op de huid, en viel daardoor niet op. Behalve een straaltje bloed uit de neus van Ann waren er geen verdere verwondingen zichtbaar.
De kogel bleek uiteindelijk het lichaam van Ann te zijn binnengedrongen via haar rug, en eindigde in haar hart. De dader had zijn schot van zeer dichtbij gelost nadat ze hem voorbij was gefietst.

Politieonderzoek
Toen duidelijk werd dat het om een moord ging, werd het onderzoek meteen gestart. Er was echter al veel kostbare tijd verloren gegaan. In de drie dagen waarin men in de veronderstelling was dat Ann aan een natuurlijke dood was gestorven, waren er vermoedelijk veel sporen gewist. Het fietspad waar ze was gevonden was namelijk een druk bezochte plek.
De Antwerpse recherche voerde een reconstructie uit om o.a. duidelijk te krijgen waar de schutter zich ongeveer moest hebben bevonden toen hij schoot. Men deed ook een oproep aan voorbijgangers en getuigen in de hoop dat iemand iets verdachts had gezien. Ann droeg die ochtend een opvallende rode jas die misschien de aandacht van passanten kon hebben getrokken. De politie hoopte dat voorbijgangers zich ook nog een andere opvallende weggebruiker konden herinneren. Het zorgde niet voor de gouden tip.

Om een rol van haar familieleden uit te kunnen sluiten werden zij door de politie gehoord. Ze werden echter nooit verdacht. Ann leidde een goed leven en was een gelukkige vrouw. Ze was getrouwd, had twee kinderen, en een leuke baan bij 'Katoen Natie' in de haven van Antwerpen. 

Het Belgische tv programma Koppen Justitie weidde een uitzending aan de zaak, maar ook dat leverde geen goede tips op.
Het onderzoek naar de moord kwam muurvast te zitten, en de recherche sloot daarom geen enkel scenario uit. Wellicht was de moord op Ann het werk van een of andere gek die willekeurig mensen beschoot. In januari van hetzelfde jaar was er aan het Cogelsplein in Antwerpen een zelfde soort incident waarbij een werknemer van een hotel zonder aanleiding onder vuur was genomen door een man op een fiets. 

Verdachte in beeld
Jamal El Khaoui kwam bij de recherche in beeld toen bleek dat hij in de periode van de moord op Ann veel vrouwen had verkracht en overvallen. De 'Kleine Piraat' ontving daar een gevangenisstraf van 8,5 jaar voor, en de politie zocht naar een link. Die werd echter nooit gevonden, en daarmee werd zijn naam van het verdachte-lijstje geschrapt. 

Onderzoek wapeneigenaren en nieuwe aanhouding
De politie besloot begin 2008 een onderzoek te verrichten naar welke personen er in de buurt van de plaats delict geregistreerd stonden als vuurwapeneigenaar. Er werden daarbij huiszoekingen verricht bij acht verschillende personen. In februari werd hierbij de 62-jarige Armand W. uit Merksem gearresteerd en meegenomen naar het bureau. Hij had over zijn hoeveelheid vuurwapens gelogen en zichzelf daarmee als verdachte gemarkeerd. De politie vond vijf wapens bij hem thuis, waarvan hij voor drie geen wapenvergunning had. Eén van de aangetroffen wapens was een .22, het zelfde kaliber als het moordwapen. 

Armand W. ontkende vanaf het begin af aan iedere betrokkenheid. De .22 van W. bleek bij een ballistisch onderzoek niet overeen te komen met het wapen waaruit de dodelijke kogel was gekomen. Een leugendetector bevestigde dat W. niet had gelogen in zijn verklaringen. Drie weken na zijn arrestatie werd hij weer vrijgelaten. Er was geen enkele aanwijzing die naar hem wees als de dader. 

Een derde verdachte
In 2015 arresteerde de recherche de Mechelse seriemoordenaar Renaud H. De 53-jarige werd in een DNA-onderzoek al aan zeker drie moorden gelinkt, waaronder die op zijn ex-vrouw. In oktober 2014 had H. bij de Battelbrug in Mechelen met een loodjesgeweer geschoten op een voorbijfietsende vrouw. De overeenkomsten met de moord op Ann Bourgoin waren zo groot dat hij met de zaak in verband werd gebracht. Renaud verklaarde op de fietsende vrouw te hebben geschoten uit frustratie over zijn Parkinson ziekte, en ontkende iets met de dood van Ann te maken te hebben. 


© Sander Meyer, coldcasezaken.be

Heeft u informatie of tips?

In februari 2017 werd de zaak officieel een cold case. De echtgenoot en kinderen van Ann hopen nog altijd op gerechtigheid. Zij hopen samen met de Antwerpse politie dat de dader ooit alsnog gepakt en gestraft kan worden voor deze zinloze moord. Weet u iets over de moord? Laat het dan alstublieft nu weten. Ieder detail, hoe klein ook, kan nieuw licht werpen. Dank u wel. 

Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan het e-mailadres-veld leeg. 
U kunt ook bellen naar het gratis nummer van de Belgische politie 080/03.03.00

CSY-Belgium werkt samen met coldcasezaken.be om aandacht te vestigen op de Belgische vastgelopen moordzaken. Zonder winst of verdienmodel investeren wij hierin onze tijd en energie zodat deze cold cases niet worden vergeten en er hopelijk gerechtigheid volgt voor slachtoffers en nabestaanden. 

Maar omdat wetenschappelijk onderzoek geld kost, en de overheid maar een beperkt budget heeft, hopen wij dat er mensen zijn die ons een financieel steuntje in de rug willen geven. Als u hieraan wilt bijdragen,
klik dan hier
- Werkelijk elke euro wordt gebruikt voor cold case onderzoek.

Bent u familielid van het slachtoffer of heeft u een toevoeging aan onze website?
Contacteer coldcasezaken.be of CSY-Belgium.be
Disclaimer & bronvermelding


Help mee

Wilt u meehelpen in de zoektocht naar antwoorden? Dat kan door ons te volgen op onze sociale media kanalen, en door vervolgens onze berichten openbaar te delen met uw netwerk. De grote kracht van het oplossen van moordzaken is het feit dat erover gebabbeld wordt. Men zegge het voort. 

Uw hulp is dus écht van groot belang, en wij hopen dat u op deze wijze met ons wilt samenwerken.
Want zo zien wij het, als een samenwerking. Enkel samen kunnen we cold case zaken oplossen.